top of page
  • Foto van schrijverBIBI

Spastische darmen of prikkelbaar darm syndroom.

Bijgewerkt op: 29 aug. 2022

Wat weinig mensen weten is dat endorfines in de hersenen worden aangemaakt, dat dit ook gebeurt in de maag. Endorfines bepalen hoe we omgaan met stress en pijn, die pijn onderdrukken en... een heerlijk gevoel geven. Maar er zijn honderdduizenden mensen in ons land die lijden aan een spastische dikke darm; beter bekend als het prikkelbare darm syndroom. Er is een constante interactie tussen onze hersenen en onze buik en als er iets mis gaat met die interactie, de communicatie tussen die twee of bij de overdracht van de zenuwcellen in de buik, voelen we ons niet lekker. Er kunnen zelfs darmklachten zijn, waar sommige artsen niet goed mee om kunnen gaan.


De klachten zijn reëel: oprispingen van maagzuur, opgezette en pijnlijke buik, koliek en onregelmatige stoelgang. Vaak hoef je niet of moet je veel, waterige diarree wordt vaak afgewisseld met harde blokkades. Onderzoeken met echografie, radiologie, scan, bloedanalyse, zelfs maag- en darmspiegeling leveren niets op. Bovenstaande symptomen dienen daarom nader onderzocht te worden.Pijn en afwisselend diarree en obstipatie kunnen bijvoorbeeld wijzen op de ziekte van Crohn of Colitis Ulcerosa. Vaak is de reactie van de arts 'het moet stress zijn' en schrijft hij een kalmeringsmiddel voor. De specialist vindt spastische dikke darm en schrijft een krampstillend middel voor en dat is het einde van de zaak. Als je meer durft aan te dringen, krijg je het antwoord dat het allemaal in je hoofd zit.


Nee, het zit niet tussen je oren, ook al speelt stress vaak een niet te onderschatten rol. De arts vindt vaak geen specifieke oorzaak. Maar het is duidelijk dat de neurotransmitters in de buik daarbij wel een grote rol spelen. Wij leggen u uit waarom. Vaak is er een verstoring van de neurotransmitter serotonine, die niet alleen op de geest werkt maar ook een versterkend of ontspannend effect heeft op de spieren van de maag, luchtpijptakken, baarmoeder en de darm. Daarnaast wordt ook darmmobiliteit toegevoegd.Bij gezonde mensen wordt voedsel naar de dikke darm gestuurd met een aanhoudende kneed-geavanceerde beweging in de dunne darm. Mensen met een spastische dikke darm doen dit in schokkende, korte, snelle bewegingen. Dit proces vindt ook op dezelfde manier plaats in de darm: te snel of te langzaam: diarree of obstipatie. Ook de darm is hier gevoeliger voor stress dan bij gezonde mensen. Mensen hebben vaak weinig of geen klachten tijdens vakanties en beginnen weer als ze weer aan het werk gaan. Maar we kunnen niet alles de schuld geven van de stress.

De diepere oorzaak van dit syndroom kan meestal worden gevonden in eerdere maag-darmontstekingen, vooral wanneer de darmflora niet meer optimaal was of een voedselallergie of -intolerantie en chronisch medicijngebruik plaatsvond of nog plaatsvindt. Veel medicijnen bevatten immers verborgen laxeermiddelen, ontstekingsremmers, bloeddrukmedicijnen en antidepressiva veroorzaken constipatie. Gastro-intestinale ontstekingen (zweren) worden behandeld met antibiotica, soms zelfs jarenlang, samen met zuurremmers, die een zeer nadelig effect kunnen hebben op de zuur-baseverhoudingen, de enzymbalans en de stoelgang. Patiënten met spastische colon hebben daardoor een ernstig verstoorde darmflora. Dit moet daarom eerst worden aangepakt.


Triggers: Ons dieet zit vol met triggers. Wat dacht je van melkproducten, sorbitol (suikervervangende zoetstof die van nature in peren en aspartaam ​​zit, geraffineerde suiker (alle suikers bevorderen de darmfermentatie), gluten, koffie, thee, alcohol, chocolade Maar je hoeft niet altijd pijn en klachten te hebben.


Een probioticum kan al veel helpen en let ook op je voeding. Eet niet pittig, eet langzaam, kauw je eten goed (30 keer per hap eten). Zelf ben ik ook een patiënt met een prikkelbare darm en sinds ik probiotica slik heb ik minder pijn en problemen. Dat merk ik het beste als ik mijn pillen een tijdje niet slik dat ik weer met pijn rondloop. Een goede probiotica bevat de 12 bacteriestammen die van nature in je darm aanwezig zijn.

Er moeten een miljoen bacteriën per capsule zijn. Ik heb veel merken geprobeerd en ben bij Probiotic 12 van LR Health & Beauty-systemen gebleven omdat ik hier echt resultaten mee voel. De capsule is dubbelwandig, zodat de capsule niet door het maagzuur in de maag wordt opgelost, maar pas in de darmen inwerkt. Dat is een veel efficiëntere techniek, omdat de meeste producten al in de maag oplossen, wat betekent dat, zoals de probiotische dranken Yakult, Activia van danone, die ik ook heb geprobeerd, eigenlijk al vernietigd zijn door de zure omgeving van het drankje of yohurt of het maagzuur.


Je kunt ook primacalm nemen om de stress en de zenuwen te kalmeren. Lichaamsendorfines worden gestimuleerd door lachen vanuit de buik, lichte sporten, ontspannende massage en dansen. En wat wel mag is af en toe PURE chocolade. Ter ondersteuning kunt u ook een Aloë vera drinkgel (LR Health & Beauty Systems) nemen en dit 3 maal daags 30 ml.


Aloë vera helpt door zijn werking, door aan de darmwand te kleven en vormt zo een barrière die de opname van ongewenste stoffen verhindert. Aloë vera-gel verbetert ook de darmflora en verbetert de opname van vitamine C en B12. Het bestrijdt bacteriële en virale darminfecties en remt de groei van de schimmel Candida Albicans. In de maag heeft aloë vera een verzachtende en beschermende werking op de slijmvliezen. Ook is het belangrijk om je zuur-base balans op peil te houden, dat kan met Probalance (LR Health & Beauty system).


Daarom biedt onze praktijk het merk LR aan onze klanten. Ik probeer zelf alle producten uit voordat ik ze aan onze klanten aanbeveel.
Het assortiment verschijnt binnenkort in onze webshop. In de tussentijd kunt u bij interesse de producten per e-mail bestellen.


VRIJWARING:


Deze supplementen zijn alleen ter ondersteuning, raadpleeg altijd je arts als je supplementen wilt slikken, ze vervangen zeker niet je voorgeschreven.


Brandy Verdickt6 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page