top of page
  • Foto van schrijverBIBI

Waar op letten als je beauty producten koopt?

Bijgewerkt op: 30 aug. 2022
Waar moet je op letten bij het kopen van beautyproducten? In deze blog gaan we even de chemische stoffen bekijken die je vaak in de ingredienten lijst vindt van beauty producten. Wat hun werking is, en welke schade ze kunnen aanrichten aan uw huid of gezondheid. later gaan we in een andere blog het hebben over de goede ingredienten zodat je je weet welke ingredienten je moet terug vinden in de ingredienten lijst van het product. Lees daarom altijd die lijst en weet wat je koopt. Bij Bodies mind soul kijken we altijd naar wat er in de producten zit en testen we de producten ook zelf eer we met een fabrikant in zee gaan. Zo bent u zeker dat we kwaliteit verkopen waar u gebaat bij bent.


Wat is dioxaan?

1,4-Dioxaan kan onder meer verontreinigd zijn in cosmetische producten met polyethyleenglycolverbindingen (PEG's) als grondstof. 1,4-Dioxaan wordt niet als ingrediënt aan een cosmetisch product toegevoegd, maar ontstaat als bijproduct tijdens het ethoxyleringsproces van basische stoffen zoals was-, schuim- en emulgatoren. Dit zijn stoffen die te herkennen zijn aan het voorvoegsel 'PEG'. Verder kan 1,4-dioxaan aanwezig zijn in cosmetische producten met geëthoxyleerde vetalcoholen zoals natriumlaurethsulfaat, natriummyrethsulfaat, natriumparethsulfaat als grondstof. Deze stoffen zijn te herkennen aan het achtervoegsel ETH in de ingrediëntenlijst. 1,4-Dioxaan is een verontreiniging die ontstaat wanneer de gebruikte PEG-grondstoffen niet voldoende gezuiverd zijn. Een betere beheersing van het productieproces kan daarom 1,4-dioxaan in cosmetische producten voorkomen.


Wordt gemakkelijk door de huid opgenomen, maar is ronduit kankerverwekkend.


Wat is oxybenzone?

Oxybenzone, ook wel benzofenon-3 genoemd, is een chemische (biologische) zonnefilter die een (beperkte reeks) UVA-stralen tegenhoudt. U kunt dit filter ook vinden onder de commerciële namen Eusolex 4360 of Escalol 567

Kies dus voor een beschermend product zonder oxybenzone (waar mogelijk met andere effectieve filters zoals Tinosorb M of S, Parsol 1789 of mineraalfilters)!

Wordt opgenomen in het bloed en kan de hormoonhuishouding verstoren!!


Wat is natriumlaurylsulfaat of natriumlaurethsulfaat?

Beide stoffen zijn schuimmiddelen en worden veelal gebruikt in producten voor lichaamsverzorging, maar ook in tandpasta's en in cosmetica! Ze zorgen voor irritatie aan je huid en kunnen aanzetten tot allergieen. Er wordt beweerd dat ze kanker verwekkend zijn.


Wat zijn ftalaten?

Deze weekmakers zitten in de verpakkingen van beauty producten verwerkt. dit om het plastiek niet broos te laten worden. Voorbeelden zijn DBP, DEP, DEHP. Zoals de parabenen zijn dit echte hormoonverstoorders en kunnen ernstige problemen veroorzaken in je hormonen stelsel.


Wat zijn SLS en SLES?

Bieden behoren tot de sulfaten die vaak in reinigers producten zitten. De concentratie die in je product zit kan je huid te hard reinigen waardoor de natuurlijke vetten en vocht van je huid wordt ontnomen. Gevolg is hiervan dat je een nog drogere huid krijgt. Verder is de kans groter dat je last krijgt van puistjes en rode vlekken. Wij raden dus het gebruik van deze producten niet aan en als het niet anders kan zeer goed je gezicht met water te spoelen.


Wat is alchol?

Alcohol zit in heel veel beauty producten en je vindt het veelal hoog in de ingredienten lijst!

Als dat zo is , dan kan jet product best niet kopen! Tot die groep behoren ook methanol en propanol! Deze beschadigen je natuurlijke huid barriere en geeft op termijn een droge huid.


Wat is fluoride?

Dit is het meest gekende ingredient. Doch wordt het nog steeds in zeer veel beauty en cosmetica producten toegevoegd! Voorbeelden zijn tandpasta, mondwater.

Echter is het al bewezen dat fluoride