top of page
  • Foto van schrijverBIBI

Wat is Terahertz?


De terahertz-frequentiestraling (ook bekend als submillimeterstraling, die een golflengte heeft van 0,1 mm of 1 µm tot 1 mm) bevindt zich in het midden tussen het lagere microgolfspectrum en het infraroodspectrum dat bekend staat als de terahertz-gap. Het wordt een kloof genoemd omdat, vergeleken met het microgolf- en infraroodspectrum dat op grote schaal wordt gebruikt, de technologie voor het creëren en manipuleren van straling in de terahertz-frequentie nog in de kinderschoenen staat en er nog maar weinig implementaties zijn. Dit komt omdat bij deze frequenties de elektromagnetische straling te hoog of te dun wordt om digitaal te worden gemeten met behulp van elektronische tellers, en daarom moet deze in proxy worden gemeten door gebruik te maken van de eigenschappen van golflengte en energie. Het genereren en moduleren van elektromagnetische signalen in dit bereik is ook heel moeilijk te doen met conventionele elektronische apparaten die worden gebruikt voor het genereren van radiogolven en microgolven, waarvoor verder onderzoek naar nieuwe technologie nodig zou zijn.


Terahertz-straling kan moeilijk door mist en wolken dringen en kan niet doordringen in vloeibaar water of metaal, waardoor het gebruik ervan vrij beperkt is tot binnen omgevingen. Het is ook niet-ioniserend, wat betekent dat het weinig tot geen schade toebrengt aan levend weefsel. Dit betekent ook dat het niet onmiddellijk nodig is om de frequentie voor een breder publiek, zoals in de telecommunicatie, te gebruiken vanwege de nadelen, maar vanwege de niet-ioniserende eigenschappen kan het veel toepassingen vinden in andere gebieden, zoals medische beeldvorming. .


Is terahertz schadelijk? THz-straling is niet-ioniserend en wordt bij lage vermogens als veilig beschouwd voor mensen. THz-golven worden sterk geabsorbeerd door watermoleculen, waardoor hun penetratie in weefsels met honderden of zelfs tientallen microns wordt beperkt.Bibi

15 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page